Ontstaan SD kaarten

Oude SD kaart had veel minder geheugen

In steeds meer moderne apparaten zoals, de mobiele telefoon, digitale camera en videocamera, kun je een micro SD kaart doen. Deze kleinste versie van de serie SD kaarten is als het ware op een natuurlijke wijze ontstaan. Om te begrijpen wat een micro SD kaart precies doet is het handig om te weten wanneer en waarom deze uitvoering ontwikkeld is. De standaard SD kaart kenden we al vele jaren, die kocht je voor je camera zodat je foto’s kon opslaan. De geheugens waren tot enkele jaren geleden nog niet zo heel groot, van 128 Mb tot 2 GB.

 

Vernieuwde smartphones eisen meer van de SD kaart

Met de komst van de smartphones werd van elke nieuw uitgebrachte  versie ook meer geëist van de SD kaart. Dat kwam omdat smartphone fabrikanten zoals, Apple en Samsung, hun nieuwste toestellen voorzag van alsmaar meer opties. Zo werden de camera’s beter en konden we zelfs gaan filmen met onze mobiel. Dat lijkt nu zo gewoon maar enkele jaren geleden was dat bijna ondenkbaar. Meer film, video en muziek opslaan vergde meer opslagcapaciteit en daar begon de schoen steeds harder te wringen. Want de smartphones kregen juist minder ruimte voor het opslaan van data. De oplossing werd gezocht in extern data bewaren.

 

Minder ruimte voor de SD kaart beschikbaar

De standaard SD kaarten waar we zo gewend aan waren geworden werden te groot voor de moderne smartphones, dus zorgde de ontwikkelaars ervoor dat die iets kleiner werden. Zo ontstond de mini SD kaart. Tegelijkertijd gingen de ontwikkelingen door en kon men veel meer opslagcapaciteit op de mini SD kaart kwijt. En dat kwam goed uit voor de laatste versies smartphoneswant die hadden op dat moment juist behoefte aan een mini SD kaart met meer geheugen. En zo ging het vraag en aanbod verhaal door tot uiteindelijk nog minder ruimte voor de geheugen kaart beschikbaar kwam in de smartphones. De SD kaart moest nog kleiner worden. En dat kon. De micro SD kaart zag zo het levenslicht.

 

Micro SD kaart nog kleiner met veel meer geheugen

De meest moderne versies smartphones, en andere digitale apparaten, kunnen momenteel alleen de micro SD kaart herbergen. De fabrikanten hebben in de toestellen speciaal daarvoor een minimale ruimte beschikbaar gesteld. De fabrikanten van de micro SD kaarten hebben op hun beurt weer veel meer opslagruimte op die kleine oppervlakte weten te persen. De micro SD kaart is niet groter dan de nagel van je vinger maar kan tot wel duizenden foto’s opslaan, of vele uren HD video en muziek.